Snälltåget till Vemdalen

Våra nattåg tar dig direkt och bekvämt till Vemdalen. Stig ombord på på nattåget på kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn "Krogen". Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för ett äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. 

Bokningen inför vintersäsongen 2024/25 kommer att öppna i juni 2024. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information när bokningen öppnar.

 

Avgångar & Stationer 2024/2025

Tidtabellen till Vemdalen är anpassad efter att du reser med bytesdag för boendet på torsdagar och söndagar. Vi kör till Vemdalen under perioden 20 december 2024–20 april 2025. Klicka här för att se tågets tidtabell.

Tåget utgår från Malmö på eftermiddagen och från Stockholm på kvällen och du kommer fram till Vemdalen morgonen därpå. Efter en frukost ombord är du redo för en hel dag i skidbacken, med mycket att se fram emot. Hemresan avgår på eftermiddagen och tåget är åter i Stockholm sent på kvällen och i Malmö morgonen därpå.

20 december till 23 februari går tåget direkt till/från Röjans station på Inlandsbanan och därifrån går transferbussar till Vemdalens tre skidområden: Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. Bussresan tar från 15 minuter beroende på destination.

Från 26 februari till 20 april byter du istället till buss i Östersund. Den totala restiden blir ungefär densamma, men bussresan tar cirka en timme längre.

Vi kör även från Malmö till Vemdalen på fredagarna 20 december 2024–29 mars 2025 för bytesdag lördag i Vemdalen. Tåget går via Malmö, Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping och Norrköping och därefter direkt till och Vemdalen. Det går endast att boka tur och returresa och åka ut fredag och hem lördag. Denna avgång går inte att kombinera med avgångarna övriga dagar.

Busstider säsongen 2024/2025

Anslutande buss från Röjan

Går torsdagar och söndagar 21/12–23/2 samt lördagar 21/12–29/3.
Vemdalen Röjan08.40
Klövsjö Skidområde08.55
Storhogna M09.03
Storhogna Högfjällshotell09.05
Vemdalsskalet Skistar Gästservice09.15
Skalspasset Skistarshop09.20
Björnrike, torget och centrat09.50
Funäsdalen busstation10.30
Bruksvallarna – Stigmyhrs Livs10.45
Ramundberget – fjällgården11.00

 

Anslutande buss från Östersund

Går torsdagar och söndagar 26/2–20/4.
Östersund C, hpl C06.25
Klövsjö Skidområde07.45
Storhogna M07.58
Storhogna Högfjällshotell08.00
Vemdalsskalet Skistar Gästservice08.15
Skalspasset Skistarshop08.25
Björnrike08.45

 

Anslutande buss till Röjan

Går torsdagar och söndagar 21/12–23/2 samt lördagar 21/12–29/3.
Ramundberget – fjällgården14.15
Bruksvallarna – Stigmyhrs Livs14.25
Funäsdalen busstation14.45
Björnrike – torget och centrat15.40
Skalspasset Skistarshop16.00
Vemdalsskalet Skistar Gästservice16.10
Storhogna Högfjällshotell16.25
Storhogna M16.27
Klövsjö Skidområde16.30
Röjan16.45

 

Anslutande buss till Östersund

Går torsdagar och söndagar 26/2–20/4.
Björnrike14.40
Skalspasset Skistarshop15.00
Vemdalsskalet Skistar Gästservice15.10
Storhogna Högfjällshotell15.25
Storhogna M15.27
Klövsjö Skidområde15.30
Östersund C17.45

 

 

Hur funkar det att resa med nattåg till Vemdalen?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

Sittplats

Du får sittplats i en kupé för 6 personer eller plats i en salongsvagn.

Sittplats finns endast när du byter tåg i Östersund (onsdagar från Malmö och Stockholm och torsdagar från Vemdalen) eller när du åker från Röjan på söndagar till Uppsala och Stockholm.

Sittplats 1 klass – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Sittplats 1 klass finns endast när du byter tåg i Östersund (onsdagar från Malmö och Stockholm och torsdagar från Vemdalen).

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer (upp till 6 personer). När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

 

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

Hållplatser för transfern i Vemdalen

Köp tågresa med transfer till någon av Vemdalens olika resmål. Restiden varierar något beroende på vilka resmål som transferbussen skall köra till och från. Tiden inom parantes är ungefärlig restid från Röjans station och reser du från Östersund tillkommer cirka en timme. 

 • Klövsjö skidområde, Hotell Klövsjöfjäll (ca 15 minuter)  Google Maps
 • Storhogna M (ca 25 minuter)  Google Maps
 • Storhogna Högfjällshotell & Spa (ca 25 minuter)  Google Maps
 • Vemdalsskalet, SkiStar Gästservice (ca 25–35 minuter) Google Maps
 • Skalspasset, busshållplatsen vid SkiStarshop (ca 35–40 minuter)  Google Maps
 • Björnrike, bussen angör två hållplatser två hållplatser, centrat och torget. Bussen mot Röjan avgår först från centrat Google Maps och därefter torget  Google Maps

Du måste köpa resan till och från busshållplatsen för att få en plats på bussen/taxin. Har du bokat till eller från fel hållplats måste vi få information om det senast 2 arbetsdagar före resan för att kunna dimensionera och planera kapacitet för buss och taxi. Finns det ingen bokad från en viss hållplats kommer buss eller taxi inte att angöra hållplatsen.

Tänk på att välja ett boende som passar dig som reser med tåg, se mer under beskrivningen längre ner.

Ta med husdjur på tåget?

Det finns ingen möjlighet att resa med husdjur till Vemdalen.

 

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför bordsbokning.

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukostpåse i kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukosten kostar 89 kr.

Vilka regler gäller för bagage och skidor?

Du får ta med dig ett handbagage på 55x45x25 cm.

Bokar du Egen kupé kan du ta med dig mer bagage. Om ni har tomplatser i kupén kan ni använda en av sängarna för bagageförvaring. Tänk på att utrymmet i kupén är begränsat - packa i flera mindre väskor som är anpassningsbara, såsom bags och ryggsäckar, istället för en stor och tung väska. Läs mer under våra resevillkor, punkt 4 och 5.

Kan jag boka om min resa eller få pengarna tillbaka?

Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka om din resa fram till sju dagar före avresa. Du betalar endast bokningsavgiften på 79 kr vid ombokning. Reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass kan du boka om fram till 24 timmar före avresa mot en avgift på 9 kr per person.

Du kan också betala extra för att biljetten ska vara återköpsbar (du får pengarna tillbaka minus bokningsavgiften). Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka av din resa senast sju dagar före avresa och reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass gäller 24 timmar före avresa.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

Slipp ta bilen på vintervägarna till fjällen – ta tåget till Vemdalen

Vill du slippa köra långt på snöklädda vägar i fjällen? Resan från södra eller mellersta Sverige till fjällen och Vemdalen med bil är både tidskrävande och energikrävande. Vägarna är snöklädda och isiga serpentiner. Dessutom är timmarna med dagsljus ganska begränsade. Minst en heldag går åt till resan.

Istället rekommenderar vi att åka tåg till Vemdalen för att kunna vila ut på resan och njuta av vägen dit. Eftersom du åker nattåg vinner du en hel dag i fjällen. Låt oss på Snälltåget ta hand om transporten medan du äter, sover och vilar ut – vilket gör att du kommer fram på morgonen, utvilad och redo för en heldag i backen!

Genom att resa med tåg sparar du dessutom på miljön. Tågresan är klimatsmart och gör ett mindre avtryck på miljön än om du reser med bil eller flyg.


Fler fördelar för dig som tar tåget till Vemdalen

Det ska löna sig att åka tåg. Destination Vemdalen vill ytterligare välkomna de som tar tåget till Vemdalen och gör det genom att du får ett välkomstbrev när du kliver på tåget. I välkomstbrevet får du både användbar information om Vemdalens vackra fjällvärld och ett antal generösa rabatter för din vistelse i Vemdalen.


Vemdalen – Sveriges tredje största skidort

Vemdalen erbjuder skidåkning för alla – från barnfamiljerna där de yngsta ska ta sina första stapplande steg på skidor, till äventyrarna som vill ha utmanande svarta pister. Alla skidbackar ligger på hög höjd och är mycket snösäkra.

I Vemdalen finns det tre huvudsakliga skidorter, alla med lite olika fokus:

Björnrike passar perfekt för barnfamiljer eller även lite äldre, hit kan hela familjen hänga med – även mor- och farföräldrarna. Det finns restauranger och boenden nära eller i backarna.

Klövsjö/Storhogna erbjuder både bra skidåkning och lite lyx med flottare boenden med span och finare mat. Du hittar utmanande svarta pister, fina längdspår, inomhusaktiviteter och breda backar med mjuk snö som passar barnen.

Vemdalsskalet har något för alla – pister för utförsåkarna, spår för längdskidor, nöje, shopping och moderna expressliftar.

Dessutom har alla orter i Vemdalen ingått i ett samarbete så att samma liftkort gäller på samtliga 55 nedfarter och 34 liftar. I Vemdalen får du alltså varierad åkning på bara ett liftkort. Och du tar dig mellan de olika skidorterna med bussen Snöpendeln.


Tågnära boenden i Vemdalen

När du reser med tåg är det viktigt att du väljer ett boende som inte är beroende av bil. Nedan tipsar vi om boende i Vemdalsskalet och Björnrike, där det är det kort gångavstånd till liftar och pister, ICA, SkiStarshop med skiduthyrning, Sportbutik – Concept store, reception med incheckning, transferbuss, skidbussen Snöpendeln, restauranger och nöje. 

Vemdalsskalet

 • Skalets torg
 • Sörgårdarna
 • Fallmoran
 • Hovde Hotell
 • Sport & Bagerihuset
 • Torglidret
 • Torghuset
 • Hovdebyn
 • Skalsbyn

Björnrike 

 • Björnbyn
 • Björnrike centrat
 • Bjärvenstugorna
 • Backenstugorna

Reser du till Klövsjö, Storhogna är det nära till boende och liftar/pistar, transferbuss och Snöpendeln, men det finns ingen butik i området och begränsat med restauranger.

Paketresa med tågresa, boende och SkiPass bokar du genom SkiStar.

Du kan även boka boende genom AGO i Vemdalen.