Direkt till Österrike sommaren 2024

I sommar kör Snälltåget direkt från Malmö via Høje Taastrup, Odense och Kolding till Österrike. Nattåget avgår lördag 13 juli från Malmö och ankommer till de österrikiska Alperna på söndagen. Hemresan sker en vecka senare på söndagskvällen 21 juli och ankomsten till Sverige sker under måndagen. Det finns anslutande tåg med Snälltåget till bl a Stockholm från Malmö.

 

Paketresor med STS Alpresor till Bad Gastein

Tillsammans med STS Alpresor erbjuder vi paketresor med tåg till populära Bad Gastein. Tåget tar dig till St Johann im Pongau och därifrån är det busstransfer (ca 45 minuter)

 

Hur och när går tåget till Alperna?

På kartan nedan ser du tågets rutt. Den streckade linjen till är transferbussen St Johann im Pongau - Bad Gastein. I Jenbach kan du resa vidare till Zillertal med Zillertalbahn. Det går även bra att ta sig vidare med Postbus till t ex Wagrain och Saalbach.  

Snälltåget säljer även resor med eget anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta.

Hur funkar det att resa med nattåg till Österrike?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt alpäventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé.

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn under resan.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

I en kupé finns det plats för 6 personer. I kupén finns täcke, kudde och sänglinne som ingår. Sängarna är 180 cm långa och minst 60 cm breda. Kupédörren kan inte låsas från utsidan, men från insidan. 

Det finns ingen bestämd regel när det ska vara tyst, men generellt ska det vara tyst nog för att den som vill ska kunna sova vid 22.

Bäddplats i delad kupé

Du köper en bäddplats i kupén med 6 bäddar. 

Bagage 

En resväska och ett handbagage per person får medtagas. Packa inte i en stor resväska för hela sällskapet utan dela upp i flera väskor, så är det lättare att få plats med bagaget ombord.

Reser du i sittvagnen placeras bagaget under stolen framför dig och på hatthyllan ovanför. Det finns ett bagageställ i ena änden av vagnen för större väskor. 

Reser du i bäddplats i delad kupé eller i egen kupé placeras bagaget på en hatthylla och under nedersta sängen (se bilden nedan). Bokar ni egen kupé går också bra att använda en tom bädd till bagage eller skidor.

Förboka incheckning av bagage om du har mycket. Utrymmet är begränsat och kostar 498 kr tur och retur.

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul. I varje vagn finns 2 toaletter reser du i bäddplats i delad kupé eller i Egen kupé finns det även 2 tvättrum med handfat.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i vissa vagnar, men tänk på att täckningen i Tyskland är mycket begränsad. Ska du titta på under resan film - ladda ner den hemma!

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i prisnivå sittplats finns de eluttag under din stol. Reser du i bäddplats i delad kupé eller i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Kan jag boka om min resa eller få pengarna tillbaka?

Snälltågets biljetter är ombokningsbara. Mot tillägg kan biljetten även vara återbetalningsbar.

Följande regler gäller för både för både ombokningsbara och återbetalningsbara biljetter. 

 • Sittplats, och bäddplats i delad kupé skall avbokas eller ombokas senast 24 timmar före avresa.
 • Egen kupé skall avbokas senast sju dygn före avresa.

En avbokning tar vi en avgift på 50 kr per resenär och riktning.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

Köper du en biljett samma dygn som du ska resa (Egen kupé sex dygn före avresa) är biljetten inte omboknings- eller återbetalningsbar.

Hur miljövänligt är tåget till Österrike jämfört med andra transportmedel?

Snälltåget köper förnyelsebar el (vattenkraft, vindkraft, solkraft) för minsta klimatavtryck för din resa.

En tågresa för en person från Malmö/ København till Zell am See fram och åter innebär ett utsläpp på ca 1,2 kg CO2 och då har vi räknat in förluster i elnätet som finns och den påverkan som de olika förnyelsebara kraftkällorna har.

En flygresa Kastrup–Innsbruk / Salzburg med SAS A320NEO motsvarar 267 kg CO2, men sedan tillkommer transfer. Samma resa med en bensindriven Volvo V60 motsvarar 128 kg CO2 per person med fyra personer i bilen. En buss som går på fossilfritt HVO-bränsle släpper ut ca 8 kg CO2 per person.

 

Tågtider 2024

Tidtabell riktning mot Österrike 13 och 18 juli*
Malmö C14.40
Høje Taastrup15.34
Odense17.00
Kolding17.57
Hamburg Hbf21.05
München Ost07.21
Salzburg Hbf08.52
Bischofshofen09.58
St Johann im Pongau10.11
Zell am See10.55
St Johann in Tirol11.36
Kitzbühel11.45
Wörgl Hbf12.17
Jenbach12.37
Innsbruck Hbf13.00
Tidtabell riktning från Österrike 14* och 21 juli
Innbruck Hbf18.00
Jenbach18.31
Wörgl Hbf18.54
Kitzbühel19.31
St. Johann in Tirol19.41
Zell am See20.22
St Johann im Pongau21.13
Bishofshofen Hbf21.24
Salzburg Hbf22.25
München Ost23.55
Hamburg Hbf09.02
Kolding12.23
Odense13.30
Høje Taastrup14.43
Malmö C15.35

*) Avgången från Innsbruck 14 juli ersätts med buss Odense - Malmö och avgången från Malmö 18 juli ersätts med buss Malmö - Odense.

 

Restaurangvagnen "Krogen" & Lönnkrogen

Med på tåget finns vår restaurangvagn Krogen där vi serverar mat och dryck under dagen och kvällen samt frukost på morgonen.

I Lönnkrogen erbjuder vi dryck, snacks och smörgåsar under hela resan. Här hämtar du även din take-away-frukost.

Lunchmeny, kvällsmeny och bordsbokning

Vi kommer att öppna bokningen i vår restaurangvagn under april månad. Har du redan bokat får du då ett mail.

Frukost ombord

Börja dagen med en frukost ombord. Förboka frukost i samband med biljettköp eller lägg till via Min Resa så att vi tar med rätt mängd frukostar!

Välj mellan frukost i Krogen eller frukostpåse som du tar med till din kupé. Frukosten kostar 89 SEK och inkluderar dubbel ostfralla, juice, frukt, varm dryck (kaffe, te eller varm choklad) och en kanelbulle.

Lönnkrogen

Ute i tåget finns en mindre servering från tågpersonalens kupé "Lönnkrogen" där vi säljer dryck, snacks och smörgåsar.

 

Boka endast tågresan

Biljetter med transfer köps online. Aktuella priser ser du i bokningsdialogen.

 

Alla biljetter är personliga och rätt uppgifter på personer måste finnas även vid bokning. Vill ni ändra vid ett senare tillfälle måste resan bokas om.

Film från premiärtåget till Österrike 2023

Sommaren 2023 reste familjen Ståhl med oss till Alperna, närmare bestämt till Bad Gastein. Familjen Ståhl bokade en egen kupé och i filmen får vi följa med på tågresan men också se glimtar från en veckas äventyr på plats i Österrike. Vi passade på att 

Hur gick resan genom Europa med två små barn? 

- Våra barn är 4 och 6 år gamla, jag måste medge att vi var lite oroliga och förberedde oss på ett tufft dygn men det gick långt över förväntan. Barnen älskade att åka tåg, och när de somnat sov de som stockar hela natten, berättar Marcus. 

Har du några tips till de som ska resa till Österrike med nattåg i sommar?

 1. Boka egen kupé, väldigt skönt när man har barn som kanske inte är så flexibla med sovtider mm.
 2. Packa en ”tågväska” så att ni har det ni behöver för resan tillgängligt.
 3. Ladda batterierna på paddor mm, ta med spel, ritböcker och läsböcker och annan underhållning som barnen (och vuxna) gillar.
 4. Boka bord i Krogen. Det var skönt med miljöombytet från kupén men det var också uppskattat att äta vällagad mat.

Har ni några tips till den som besöker Österrike för första gången?

 1. Vädret skiftar ofta fort i Alperna, men det är oftast bättre väder än rapporten säger. Ta ändå med ombyte och regnkläder. 
 2. Det finns hyttor som serverar mat lite varstans på både alptopp och i dal så minimera packningen och ät på någon mysig restaurang längs med leden.
 3. Vandringslederna i Österrike är breda och fina så ut och njut, men kom ihåg att vara rädd om naturen
 4. Ta liften upp på någon av alla alptoppar under er vistelse i Österrike, utsikten och lederna är enastående. Maten likaså. 
 5. Våra barn (och vi) älskade allt med Österrike så boka tågbiljetten innan de tar slut! 

Om familjen

Familjen består av Marcus, Jenny och barnen Albert (7 år) och Märtha (4). Till vardags bor familjen i Klövsjö i Jämtland där de driver Fjällbyrån, coworkinglokalen Kollektivet och varit med och startat Humbo.com. Jenny och Marcus har tidigare jobbat i Österrikiska Alperna som reseledare. Veckan i Österrike bestod mestadels av familjevänliga vandringar, bad och god mat. Men även lite cykelutflykter och löpturer i vacker alpmiljö. 

Här kan ni läsa en artikel om familjens resa till Österrike med Snälltåget.