Snälltåget till Jämtlandsfjällen och turskidåkning!

Våra nattåg tar dig raka spåret till väglöst land och turskidåkning i Jämtland. Stig ombord på på nattåget på kvällen, koppla av i din kupé och njut av en god middag i vår restaurangvagn "Krogen". Du vaknar upp utvilad morgonen därpå, njuter av en frukost ombord och är redo för äventyr i ett vackert och snörikt fjällandskap. 

Bokningen inför vintersäsongen 2024/25 kommer att öppna i juni 2024. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information när bokningen öppnar.

 

Avgångar, stationer och transfer

Snälltåget avgår från Malmö och går via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och ankommer till Jämtlandsfjällen nästa morgon. På resan tillbaka från fjällvärlden är tåget framme i Uppsala och Stockholm strax före midnatt, stannar på samma orter som på väg norrut under natten och anländer till Malmö på morgonen dagen därpå. Klicka här för att se tågets tidtabell.

Till Enafors och Storlien kör vi under perioden 10 februari till 28 april 2024. I Enafors kan du byta och resa vidare till Storulvåns Fjällstation, som är utgångspunkten för Jämtlandstriangeln, transfern körs under perioden 18 februari–21 april (när fjällstationen är öppen). 

Snälltåget kör även till Jämtlandsfjällen under sommaren.

Hur funkar det att resa med nattåg till fjällen?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten för ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Sittplats 1 klass – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. Ni ställer om kupén från sittläge till nattläge och bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Egen kupé Komfort - för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukost i restaurangvagnen.

Egen kupé Komfort finns på sträckan Stockholm - Duved.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

Ta med husdjur på tåget till fjällen?

Det finns möjlighet att ta med husdjur i Sittplats och Egen kupé. Välj "Djur tillåtet" i bokningen.

Finns det restaurangvagn?

Att njuta av något gott i vår restaurangvagn är en självklar del av fjällsemestern. Det är populärt att besöka vår "Krog på räls" och vi har därför bordsbokning.

Behöver jag förboka frukost?

Börja dagen med en frukost i Krogen eller ta med en frukostpåse till kupén.

Frukostpåsen innehåller en dubbel ostfralla, frukt, juice och varm dryck (kaffe, varm choklad eller te).

Frukost i Krogen innebär att du gör din egen ostfralla och njuter av frukosten på porslin och i glas - på så sätt minskar vi mängden engångsmaterial och du har njutit av en klimatsmartare frukost.

Förboka frukost så vet vi att du vill ha frukost! Du får en bättre start på dagen, vi slipper chansa på hur många som vill ha frukost, meddela att det är slut eller i värsta fall kasta mat.

Frukosten kostar 89 kr.

Vilka regler gäller för bagage, skidor, skidor och pulkor?

Du får ta med dig ett handbagage på 55x45x25 cm.

Reser du i Bäddplats i delad kupé eller Sittplats behöver du checka in dina skidor om du reser i tåg 3900/3901.

I tåg 3900/3901 finns det en resgodsvagn där du kan checka in större bagage, t ex stora resväskor, pulkor, barnvagn och skidor. Priset för att checka in skidor och bagage kommer att vara 100 kr inrikes per sträcka och kolli.

Bokar du Egen kupé kan du ta med dig mer bagage. Om ni har tomplatser i kupén kan ni använda en av sängarna för bagageförvaring. Tänk på att utrymmet i kupén är begränsat - packa i flera mindre väskor som är anpassningsbara, såsom bags och ryggsäckar, istället för en stor och tung väska. Läs mer under våra resevillkor, punkt 4 och 5.

Kan jag boka om min resa eller får pengarna tillbaka?

Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka om din resa fram till sju dagar före avresa. Du betalar endast bokningsavgiften på 79 kr vid ombokning. Reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass kan du boka om fram till 24 timmar före avresa mot en avgift på 9 kr per person.

Du kan också betala extra för att biljetten ska vara återköpsbar (du får pengarna tillbaka minus bokningsavgiften). Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka av din resa senast sju dagar före avresa och reser du i prisnivå sittplats eller 1 klass gäller 24 timmar före avresa.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.

 

Storlien – något för alla

Den klassiska skidorten nära norska gränsen bjuder på både alpin skidåkning och möjlighet till turskidåkning mot Blåhammarens Fjällstation.

Det anrika fjällhotellet Storlien Högfjällshotell i Storlien har nu åter öppnat efter en genomgripande renovering. Hotellet håller öppet varje dag, året om och ligger mindre än 300 m från järnvägsstationen i Storlien. Hotellet har över 200 rum med fler än 500 bäddar, flera restauranger, barer, swimmingpool, biograf, bibliotek och en egen skidanläggning bestående av 9 liftar, 23 nedfarter, skidskola, backrestaurang, skiduthyrning och 38 km med längdåkningsspår varav två är utrustade med kvällsbelysning.

Mitt i byn vid järnvägsstationen ligger LeSki och Storlien Apartments och tre kilometer utanför Storlien ligger STF Fjällgården vackert belägen vid foten av kalfjället med underbar utsikt mot Blåhammaren och Snasamassivet. På gångavstånd från järnvägsstationen ligger Fjäll-lien vid slalombackens fot. 

Boende hittar du hos Storlien HögfjällshotellLeSkiStorlien ApartmentsFjäll-lien och Fjällgården

 

Storulvån & Jämtlandstriangeln

Storulvån ligger vid vägs ände mitt i fjällvärlden och är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka de jämtländska fjällen.

Under vinterhalvåret kan du skida på egen hand mellan fjällstationerna i Jämtlandstriangeln.

Svenska Turistföreningen erbjuder ett boendepaket för Jämtlandstriangeln. 

Första natten bor du på Storulvån, andra natten på Blåhammaren och tredje natten på Sylarna. Logi, mat och faciliteter är inbokat och det enda du behöver tänka på är att njuta av dagarnas fjällupplevelser. Lägg gärna till extra nätter på både Sylarna och Storulvån för att hinna ta en extra dagstur ute vid Sylarna och imponeras av de storslagna bergen omkring dig. 

Även sommartid är Jämtlandstriangeln en riktig klassiker. Vandra och njut av milsvid utsikt över stora delar av den jämtländska fjällvärlden med både branta, spetsiga fjäll och mjuka, rundare höjder. 

Jämtlandsleden - något för den erfarne på turskidor: Storulvån–Sylarna–Helags–Ramundberget. Vi har anslutningar till och från Ramundberget varje söndag.