Raka spåret mot fjällen!

Njut av den friska luften i fjällen i sommar och under tidig höst. Lyxa till det med enkel vandring, god mat och vita lakan i Åre eller ge dig ut i den vackra och vilda naturen i fjällvärlden och prova på att bo under enkla förhållanden i en fjällstuga.


Avgångar och tider

Snälltåget kör till fjällen under perioden 29 juli - 27 september. Vi kör även till fjällen under vintern.

Nattåget mot fjällen avgår onsdagar och lördagar eftermiddag/kväll från Malmö via Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala och du ankommer nästa morgon till Östersund, Undersåker, Åre, Duved, Enafors och Storlien.

Återresan sker torsdagar och söndagar eftermiddag från fjällen, du når Uppsala och Stockholm före midnatt och resterande stationer senare under natten och morgonen.


Transferbussar – vi tar dig hela vägen

Förutom våra tåg kan du alltid resa vidare med våra anslutande transferbussar

I Undersåker till Edsåsdalen och Vålådalen.

I Enafors till Storulvån.

I Östersund erbjuder vi transfer till

  • Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö med ankomst torsdag 30/7 och 6/8 med hemresa söndag 2/8 och 9/8.
  • Ljungdalen med ankomst söndag 2/8 och 9/8 och avresa från Ljungdalen (Kläppens parkering) torsdag 30/7 och 6/8.
  • Ramundberget med ankomst och avresa torsdagar och söndagar 29/7-9/8.

Hur funkar det att resa med nattåg till fjällen?

Att stiga på Snälltågets nattåg är starten fär ditt fjälläventyr. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn eller en kupé med plats för 6 personer.

Vilstol – för dig som reser själv

Du reser i en bekväm fåtölj som är bredare än vanlig sittplats och vi har glesat ut antalet bokade platser i vagnen för bättre komfort. Det ingår även kudde med örngott, filt och underlakan.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Kudde, örngott, lakan och täcke att bädda med finns i kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege.

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

I samband med konsekvenserna av Corona-viruset spridning har vi tagit bort möjligheten att köpa bäddplats i delad kupé och hänvisar istället till Vilstol eller Egen kupé. Resenärer som har köpt bäddplats i delad kupé erbjuds möjlighet att byta till vilstol eller att mot tillägg uppgradera till Egen kupé.

Egen kupé Komfort – för den bekväme

Samma kupé som Egen kupé, men med skillnaden att kupén är i nattläge och du slipper bädda, bara att gå och lägga sig. På morgonen ingår det även frukost i restaurangvagnen.

Egen kupé komfort finns på sträckan Stockholm - Åre.


Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå.

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi i alla vagnar utom vår restaurangvagn. Tänk på att det är mycket långsammare än ett hemnätverk. Ladda ner filmer du vill titta på innan du stiger ombord.

Eluttag

Eluttag finns i alla vagnar. De är placerade på väggen, men det finns inte ett uttag till varje resenär. Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Vissa vagnar har endast USB-uttag.

 

Kan jag ta med husdjur på nattåget?

Det finns möjlighet att ta med husdjur i sittvagn, välj "djur tillåtet" i bokningen. Det är också möjligt att boka Egen kupé, men det kan endast bokas genom Snälltåget Kundtjänst.

 

Hur mycket bagage kan jag ta med?

 Du får ta med dig följande handbagage ombord på tåget:

  • ett handbagage av maxmåttet 55x40x23 cm och
  • ett handbagage av maxmåttet 80x50x35 cm och
  • ett mindre personligt föremål, t ex handväska.

Bagaget placerar du i din kupé eller i bagageutrymmet i vagnarnas vestibuler.

I vår resgodsvagn kan du checka in större bagage, t ex tält och då är det även inlåst under hela resan. Pris 39 kr/kolli.

 

Kan jag ta med cykeln på tåget till Åre?

På Snälltågets avgångar till Åre och till de andra stoppen vi gör - Östersund, Undersåker, Duved, Enafors och Storlien går det bra att ta med cykeln i vår resgodsvagn.

Cykeln ska vara emballerad så att det inte uppstår skador. Du behöver inte förboka utan checkar in på stationen där du stiger på. Pris 99 kr per tåg.

Kan jag boka om min biljett eller få den återbetald?

Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka om din resa fram till sju dagar före avresa. Du betalar endast bokningsavgiften på 79 kr vid ombokning. Reser du i prisnivå sittplats eller Vilstol kan du boka om fram till 24 timmar före avresa mot en avgift på 9 kr per person.

Du kan också betala extra för att biljetten ska vara återköpsbar (du får pengarna tillbaka minus bokningsavgiften). Reser du i Egen kupé eller Egen kupé Komfort kan du boka av din resa senast sju dagar före avresa och reser du i prisnivå sittplats eller vilstol gäller 24 timmar före avresa.

Vid senare av- eller ombokning förlorar du hela biljettpriset. Ett tips är också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring samt den reseförsäkring som gäller när du betalar med Visa eller MasterCard.


Fjällvandring för nybörjare?

Har du inte fjällvandrat tidigare, men känner att du vill prova på? Då är vårt tips att du reser till Åre, tar in på in på Copperhill, Fjällgården, Holiday Club eller Åregården och genomför enklare dagsturer på Åreskutan. Njut av den friska luften och den vackra utsikten på dagen, unna dig en god middag på kvällen och kryp ner sov gott i vita lakan. Åre Sweden ger dig många tips på hur du ska lägga upp din vandring i Åre.

Du kan också välja att bo i stuga eller lägenhet som du kan hyra genom AGO Mitt i Åre eller Skistar Åre.

Ett alternativ för dig som redan provat på Åre eller känner för att komma lite närmare naturen är ett alternativ att bo i Edsåsdalen eller på Vålådalens Fjällstation. Det finns många trevliga leder för dagsturer i området, t ex till issjödalen och pyramiderna.

Du kan också prova fjällvandring i mysiga Ramundberget. Du kan resa med oss dit under perioden 29/7 - 9/8 med transfer till och från Östersund. 

Vill du prova fjällvandring i Vemdalen kan du resa med oss dit 29/7 - 9/8. I Vemdalen finns lättillgängliga leder, fina grillplatser, vackra vyer och mängder av äventyr. Varför inte ta med familjen och finn fem fall eller så satsar ni på att ta er upp på några av Vemdalens 10 toppar. Lev naturnära i tält eller unna er middagar med vita dukar, du bestämmer!

Du kan välja att hyra stugor, lägenheter, hotellrum eller vandrarhem.  Under sommaren finns ett flertal boende som står redo för dig. Bland annat Ago i Vemdalen, Vemdalsskalets Högfjällshotell, Boka Vemdalen, Skistar, Hotell Klövsjöfjäll, campingar med flera. Läs mer om boende i Vemdalen 


Jag har fjällvandrat – vad finns det för leder och hur kommer jag dit?

För dig som har fjällvandrat tidigare eller är redo att ge dig ut med ryggsäck och kanske ett iskallt vad - då har Jämtlands- och Härejdalsfjällen mycket att erbjuda.

Svenska Turistföreningen har många tips om vandring på sin hemsida.

Jämtlandstriangeln (torsdag–söndag)

Köp biljett till och från Storulvåns Fjällstation. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens Fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första dagens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Blåhammarens Fjällstation – där ska du inte missa att inta en god middag. Sista dagens vandring blir åter mot Storulvåns Fjällstation och dagen efter kan du vandra lite runt fjällstationen inför eftermiddagens hemresa. 

Ett alternativ är att vandra från Blåhammaren till Storlien och ta tåget hem från Storlien.

Jämtlandsleden (söndag–torsdag) 29/7 - 9/8

Köp biljett till Storulvåns Fjällstation och hem från Ramundberget. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens fjällstation. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första dagens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Helgags fjällstation – där ska du inte missa att inta en god middag. Dagen efter fortsätter du till Fältjägaren, som är en fjällstuga, där du får prova på livet med utedass och att göra din egen middag. Sista etappen vandrar du ner mot Ramundberget och där passar du på att njuta av omgivningarna sista dagen innan hemresa, då det blir cirka tre timmars bussresa från Ramundberget till Östersund. Du kan naturligtvis även gå omvänd sträcka.

Du kan även vandra till Ljungdalen (Kläppens parkering) för att resa med vår transfer till Östersund torsdagarna 30/7 och 6/8. Omvänt går det transfer som ankommer kläppens parkering söndagarna 2/8 och 9/8.

Storulvån–Sylarna–Helags–Vålåstugorna–Vålådalen (söndag–torsdag)

Köp biljett till Storulvåns Fjällstation och hem från Vålådalen. Tåget tar dig till Enafors och därifrån blir det en 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens fjällstation Storulvån. Behöver du mer frukost intar du det innan du påbörjar vandringen mot Sylarnas Fjällstation som blir första dagens övernattning. Nästa dag fortsätter du mot Helgags fjällstation - där ska du inte missa att inta en god middag. Dagen efter fortsätter du en relativt lång etapp med ett vad över Ljungan till Vålåstugorna, som är en fjällstuga, där du får prova på livet med utedass och att göra din egen middag. Sista etappen vandrar du ner mot Vålådalen och där passar du på att njuta av omgivningarna sista dagen innan hemresa, då det blir transfer till Undersåkers station.

Vålådalsfyrkanten 

Köp biljett till och från Vålådalens Fjällstation. Tåget tar dig till Undersåker och därifrån blir det ca 45 minuters transfer till Vålådalen. Behöver du komplettera med mer frukost eller mer proviant så fixar du det innan du påbörjar vandringen mot Lunndörens fjällstuga. Vandringen är sedan indelad i fyra dagsetapper med övernattning på fjällstugorna i Lunndörren, Vålåstugorna och Stensdalen. 

Fjällvandra i Vemdalen (torsdag- söndag, 29/7-9/8)

Skidmecka, javisst – Men det saknas inte vandringsmöjligheter i Vemdalen. Räcker inte en helg för att lätta vandringssuget? Lugn… Vemdalen tipsar om en flerdagarstur på 67 kilometer som garanterat serverar storslagen utsikt och häpnadsväckande tystnad, men utan att du för den delen måste tälta (om du inte vill).

Vandringsled Oxsjön – Storhogna – Fallmoran. Här passera du våra finaste fäbodvallar och vattenfallet Fallmoran. Ta med tältet för övernattning. Det finns fina raststugor längs vägen för att stanna och njuta av medgav matsäck.

Sonfjällets Nationalpark runt- 2 mil lång tur runt Sonfjällets underbara nationalpark tar en hel dag i anspråk. Eller så kanske du tar med dig tältet för en övernattning i nationalparken och delar upp vandringen på två dagar. Gå medsols med start vid Nyvallens Fäbodvall där stigen leder söder ut mot Dalsvallen. Stigen går genom fjällbjörkskogen och fortsätter utmed fjällsidan tills den så småningom böjer av uppför fjällsluttningen. Efter ca 6 km passerar man Hästtjärnen. Det är en fin mat- och rastplats med vidskydd. Ytterligare några kilometer längs stigen ligger rastsugan i Sododalen. Här finns ett torrdass och en eldstad. Härifrån finns det två sätt att ta sig tillbaka till Nyvallen. Det ena är att följa fjällmassivets västra sluttning genom att följa passet mellan Gråsidan och Valmfjället och sedan den stig som leder tillbaka till Nyvallen (6,5km). Det andra alternativet är att följa den rösade leden, som i början går parallellt med Sodan, uppströms. Då kommer man så småningom fram ovanför Nyvallen, med Lillfjället snett nedanför till vänster.