Snälltåget ställer in tågen till Österrike 2021 och öppnar bokningen för 2022

Intresset för våra tåg till Alperna har varit mycket stort – fram till dess att Coronaviruset kraftigt ökade i spridning igen.

Det är nu två månader kvar till första planerade avgången den 5 februari och senaste månaden har endast haft avbokningar, främst från den danska marknaden.  Blickar vi framåt ser vi inte att den danska reseavrådan för resor till Österrike kommer att förändras till det är dags för våra avgångar i februari och mars.

Vår samarbetspartner för paketresor med tåg till Österrike, Skinetworks, lämnade 27 november in en ansökan om konkurs, vilket ytterligare försvårar läget.

Snälltåget är beroende av att våra danska kunder kan resa och vi ser i nuläget ingen annan möjlighet än att ställa in avgångarna 2021, men har samtidigt beslutat att köra avgångar till Österrike och Alperna 2022.

För dig som är inbokad på tåget kommer du att få möjlighet att få pengarna tillbaka eller att bli ombokad på oförändrade villkor till 2022.


Nyhet! Direkttåg till Österrike i vinter

Snälltåget kör direkt nattåg till Alperna under vintersäsongen 2021. Nattåget avgår på fredagar under fem veckor från Malmö via Høje Taastrup utanför Köpenhamn, Odense och Kolding och ankommer de Österriska alpmetropolerna på lördagsmorgonen därpå. Förutom direkttåg till populära Zell am See kommer det även finnas bussanslutningar till ytterligare skidorter i Österrike. Hemresan sker en vecka senare på lördagskvällen och ankomsten till Danmark och Sverige sker under söndagen.


Avgångar och preliminära tågtider

Avgångarna till Österrike sker för boende vecka 6 – 10, vilket omfattar sportloven i både Sverige och Danmark. Nattåget kommer att bestå av 6-bäddskupéer där man umgås på kvällen och sedan görs om till bäddar under natten. Med på resan finns även Snälltågets restaurangvagn ”Krogen” där gästerna kan njuta av något gott under resan.

Tågtiderna är preliminära och kan komma att ändras.


Tidtabell riktning mot Österrike (avgår fredag 6/2, 12/2, 19/2, 26/2, 5/3 och 12/3)
Malmö C15:20
Høje Taastrup16:15
Odense17:45
Kolding18:45
Wörgl Hbf07:40
St. Johann in Tirol08:45
Zell am See09:35
Schwarzach-St Veit10:15
Bishofshofen Hbf10:30

Med tågbyte eller transfer går det att ta sig vidare till St Anton, Ischgl, Sölden, Saalbach-Hinterglemm, Bad Gastein, Alpendorf, Wagrain, Schladming och Obertauern.


Tidtabell riktning från Österrike (avgår lördag 7/2, 13/2, 20/2, 27/2, 6/3 och 13/3)
Bishofshofen Hbf17:40
Schwarzach-St Veit18:00
Zell am See18:40
St. Johann in Tirol19:20
Wörgl Hbf20:20
Kolding10:15
Odense11:00
Høje Taastrup12:20
Malmö C13:20


Snälltåget säljer även resor med eget anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Till Stockholms sportlov vecka 9 körs ett direkttåg hela vägen från Stockholm.


Mer om kupén och tågresan

I en kupé finns det plats för 6 personer. I kupén finns täcke, kudde och sänglinne som ingår. Sängarna är 180 cm långa och minst 60 cm breda. Kupédörren kan inte låsas från utsidan. I varje vagn finns 2 toaletter och 2 tvättrum med handfat.

Det finns ingen bestämd regel när det ska vara tyst, men generellt ska det vara tyst nog för att den som vill ska kunna sova vid 22.

Det finns WiFi på tåget, men det är inte helt optimalt. Du kan till exempel inte streama en film. I kupén finns USB-uttag, men inte vanligt el-uttag.

I kupén finns plats för bagage. En resväska, en pjäxbag och ett handbagage får medtagas. Bagaget placeras på en liten hatthylla och under nedersta sängen. Utrymmet under sängen är cirka 40 cm högt och 165 cm brett. Det går också bra att använda en tom bädd till bagage eller checka in bagage mot extra avgift.

Hela tåget är rökfritt. 


En grön resa till Alperna

Snälltåget köper förnyelsebar el (vattenkraft, vindkraft, solkraft) för minsta klimatavtryck för din resa.

En tågresa för en person från Malmö/ København till Zell am See fram och åter innebär ett utsläpp på ca 1,2 kg CO2 och då har vi räknat in förluster i elnätet som finns och den påverkan som de olika förnyelsebara kraftkällorna har.

En flygresa Kastrup–Innsbruk / Salzburg med SAS A320NEO motsvarar 267 kg CO2, men sedan tillkommer transfer. Samma resa med en bensindriven Volvo V60 motsvarar 128 kg CO2 per person med fyra personer i bilen. En buss som går på fossilfritt HVO-bränsle släpper ut ca 8 kg CO2 per person.


Paketresor

För att göra det enkelt att boka hela sin skidresa med tåg, boende, transfer och liftkort har Snälltåget ingått ett samarbete med Skinetworks, som är Nordens största researrangör för skidresor där de välkända varumärkena Nortlander och Slopetrotter ingår. 

Paketresor med tåg bokar du på Nortlander.se och Slopetrotter.se


Boka endast tågresan

Biljetter med transfer köps online. 

Tågresan säljs endast som tur och retur och som Egen kupé, d v s du bokar hela kupén med plats för upp till 6 personer. Det kommer senare att finnas möjlighet att checka in skidor och bagage för 499 SEK per kolli (fram och åter) och köpa till frukost.

I priset nedan ingår endast tågresa från Malmö, Høje Taastrup, Odense eller Kolding till stationerna i Österrike som tåget stannar vid. Kostnad för transfer tillkommer. 


Ombokning, avbokning och återköp, inställt tåg

Snälltågets biljetter är ombokningsbara fram till sju dagar före avresa. 

Du kan även köpa en återbetalningsbar biljett mot ett tillägg om 1000 kr. Biljetten är då återbetalningsbar fram till 30 dagar före avresa (utresan), Sker ingen avbokning 30 dagar före avresan blir biljetten därefter ombokningsbar fram till sju dagar före avresa. Bokningsavgiften om 158 kr återbetalas inte och ingår inte heller i ombokningsvärdet.

Om det vid avresa finns en avrådan från att resa till Salzburger Land eller Tirolen i Österrike från danska och/eller svenska myndigheter har du rätt till återbetalning av tågresan beroende på medborgarskap.

När du reser med oss måste du vara frisk och symptomfri. Det gäller även för hemresan.

Vid få bokningar till följd av pandemin kan tåget behöva ställas in och då har du rätt till återbetalning av tågresan.

Vi rekommenderar också att du kontrollerar villkoren i din hem- eller reseförsäkring utifall du skulle bli sjuk före eller under resan.

Att resa under pandemin

När du reser ensam med Snälltåget lämnar vi alltid platsen bredvid dig tom så att du kan hålla avstånd till andra resenärer.
 
Reser ni tillsammans kommer ni att få platser tillsammans och kan samtidigt hålla avstånd till andra sällskap.