Nyhet! Direkttåg till Österrike i vintern 2022

Snälltåget kör direkt nattåg till Alperna under vintersäsongen 2022. Nattåget avgår på fredagar under fem veckor från Malmö via Høje Taastrup utanför Köpenhamn, Odense och Kolding och ankommer de Österriska alpmetropolerna på lördagsmorgonen därpå. Förutom direkttåg till populära Zell am See kommer det även finnas bussanslutningar till ytterligare skidorter i Österrike. Hemresan sker en vecka senare på lördagskvällen och ankomsten till Danmark och Sverige sker under söndagen.

Til dansk version

Vad gäller för regler för att resa med tåget och för inresa till Österrike?

Observera att detta kan ändras till följd av ändrade inresebestämmelser. Nedanstående är uppdaterat 2022-01-13.

Du ska ha ett Covidbevis (EU Covid Certificate) där det framgår att du är fullvaccinerad (för Astra och Biontech dos 2 av 2) som inte är äldre än 270 dagar (Obs! Endosvaccinet från Johnson & Johnson är endast giltigt fram till den 3 januari 2022, därefter krävs en ny dos) eller att du har testat positivt för Covid-19 de sista sex månaderna och det ska ha gått 28 dagar sedan testet (ska vara ett officiellt dokument på engelska eller tyska).

Österrike kräver ett också ett negativt PCR-test för inresa, som inte får vara äldre än 72 timmar vid inresa. Vaccineras du med en tredje dos ersätter detta PCR-testet. Vid inresa från Danmark krävs ett PCR-test (högst 48 timmar) och att du även är vaccinerad med en tredje dos eftersom Danmark räknas som ett Virusvariantområde.

Barn under 12 år som reser med förälder är undantagna från kraven ovan. Barn som fyllt 12 år eller är födda efter 1 september 2006 kan resa in i Österrike med PCR-test (72 timmar). För barn födda före 1 september 2006 gäller samma regler som för vuxna.

För att resa med tåget, checka in på hotell, gå på restaurang m m måste du uppfylla reglerna ovan. Läs mer på Österrikes turistbyrås hemsida. Om du inte fått svar på ditt PCR-test före ombordstigning måste du uppvisa ett negativt snabbtest.

Munskyddsregler:

  • Sverige - vid risk för trängsel rekommenderas munskydd ombord på tåget
  • Danmark - på stationen och ombord på tåget. Undantag är när du är i din egen kupé eller sitter ner i restaurangvagnen.
  • Tyskland - inget krav på munskydd (detta eftersom vi uppfyller 2G+ reglerna och inte stannar i Tyskland)
  • Österrike - på stationen och ombord på tåget. Undantag är när du är i din egen kupé eller sitter ner i restaurangvagnen. Krav på FFP2-munskydd.

 

 

Avgångar och  tågtider

Avgångarna till Österrike sker för boende vecka 5 – 11, vilket omfattar sportloven i både Sverige och Danmark. Nattåget kommer att bestå av 6-bäddskupéer där man umgås på kvällen och sedan görs om till bäddar under natten. Med på resan finns även Snälltågets restaurangvagn ”Krogen” där gästerna kan njuta av något gott under resan.

Tidtabell riktning mot Österrike (avgår fredag 28/1, 4/2, 11/2, 18/2, 25/2*, 4/3,11/3 och 18/3)
Malmö C14.40*
Høje Taastrup15.36*
Odense17.01*
Kolding17.45*
Wörgl Hbf08.50
Kitzbühel09.38
St. Johann in Tirol09.48
Zell am See10.27
Schwarzach-St Veit11.02
Bishofshofen Hbf11.30
Salzburg Hbf12.16

*) 25/2 utgår tåget från Stockholm 10.10 och har andra avgångstider från Malmö 14.55, Höje Taastrup 15.43, Odense 17.19, Kolding 18.07, men samma ankomsttider i Österrike.

Med tågbyte eller transfer går det att ta sig vidare till St Anton, Ischgl, Sölden, Saalbach-Hinterglemm, Bad Gastein, Alpendorf, Wagrain, Schladming och Obertauern.

 

Tidtabell riktning från Österrike (29/1, 5/2, 12/2, 19/2, 26/2, 5/3*,12/3 och 19/3)
Salzburg Hbf16.48
Bishofshofen Hbf17.35
Schwarzach-St Veit18.00
Zell am See18.36
St. Johann in Tirol19.16
Kitzbühel19.26
Wörgl Hbf20.25
Kolding11.13
Odense12.29
Høje Taastrup14.49
Malmö C15.55

*) 5/3 fortsätter tåget till Stockholm från Malmö och ankommer till Stockholm 21.35.

Snälltåget säljer även resor med eget anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Till Stockholms sportlov vecka 9 körs ett direkttåg hela vägen från Stockholm.

 

Mer om kupén och tågresan

I en kupé finns det plats för 6 personer. I kupén finns täcke, kudde och sänglinne som ingår. Sängarna är 180 cm långa och minst 60 cm breda. Kupédörren kan inte låsas från utsidan. I varje vagn finns 2 toaletter och 2 tvättrum med handfat.

Det finns ingen bestämd regel när det ska vara tyst, men generellt ska det vara tyst nog för att den som vill ska kunna sova vid 22.

Det finns WiFi på tåget, men det är inte helt optimalt, särskilt inte genom Tyskland. Du kan till exempel inte streama en film. I kupén finns USB-uttag, men inte vanligt el-uttag.

I kupén finns plats för bagage. En resväska, en pjäxbag och ett handbagage får medtagas. Bagaget placeras på en liten hatthylla och under nedersta sängen. Utrymmet under sängen är cirka 40 cm högt och 165 cm brett. Det går också bra att använda en tom bädd till bagage eller checka in bagage mot extra avgift.

Förboka extra plats för skidor eller bagage i samband med biljettköp. Kostnaden är 498 SEK per kolli fram och åter. Då är skidorna och bagaget inlåsta under resan.

Hela tåget är rökfritt.

 

Restaurangvagnen "Krogen" & Lönnkrogen

Med på tåget finns vår restaurangvagn Krogen där vi serverar mat och dryck under kvällen och frukost på morgonen. Du kommer att kunna boka bord i restaurangvagnen 2 månader före avresa. 

Ute i tåget kommer det att finnas kupéer där vi säljer dryck, snacks och smörgåsar.

Börja dagen med en frukost ombord. Förboka i samband med biljettköp så tar vi med rätt mängd frukostar.

Välj mellan frukost i Krogen eller frukostpåse som du tar med till din kupé. Frukosten kostar 85 SEK och inkluderar dubbel ostfralla, juice, frukt, varm dryck (kaffe, te eller varm choklad) och en kanelbulle.

 

En grön resa till Alperna

Snälltåget köper förnyelsebar el (vattenkraft, vindkraft, solkraft) för minsta klimatavtryck för din resa.

En tågresa för en person från Malmö/ København till Zell am See fram och åter innebär ett utsläpp på ca 1,2 kg CO2 och då har vi räknat in förluster i elnätet som finns och den påverkan som de olika förnyelsebara kraftkällorna har.

En flygresa Kastrup–Innsbruk / Salzburg med SAS A320NEO motsvarar 267 kg CO2, men sedan tillkommer transfer. Samma resa med en bensindriven Volvo V60 motsvarar 128 kg CO2 per person med fyra personer i bilen. En buss som går på fossilfritt HVO-bränsle släpper ut ca 8 kg CO2 per person.

 

Paketresor med tåg

Boka paketresa med tågresa, transfer, boende och liftkort genom vår samarbetspartner Skinetworks, läs mer på Nortlander.se och Slopetrotter.se.

 

Boka endast tågresan

Biljetter med transfer köps online. Aktuella priser ser du i bokningsdialogen.

Tågresan säljs endast som tur och retur och som Egen kupé, d v s du bokar hela kupén med plats för upp till 6 personer. 

 

Ombokning, avbokning och återköp, inställt tåg

Snälltågets biljetter är ombokningsbara fram till sju dagar före avresa. 

Du kan även köpa en återbetalningsbar biljett mot ett tillägg om 1000 kr. Biljetten är då återbetalningsbar fram till 30 dagar före avresa (utresan), Sker ingen avbokning 30 dagar före avresan blir biljetten därefter ombokningsbar fram till sju dagar före avresa. Bokningsavgiften om 158 kr återbetalas inte och ingår inte heller i ombokningsvärdet.