Ta tåget till Prag och Tjeckien

Ta med familjen eller kompisarna på en tågresa till Prag och Tjeckien! Med nattåget till Berlin har du cirka fyra och en halv timmes resa vidare till Prag. Dessutom bjuder de två sista timmarna till den tjeckiska huvudstaden på ett vackert landskap där järnvägen tillsammans med Elbe slingrar sig fram i dalen. 

Prag har mycket att erbjuda. Du känner säkert till Karlsbron, Pragborgen och det astronomiska uret, men har du hört talas om stadsdelarna Vinohrady, Holešovice och Karlín? Om inte - läs längre ner på sidan!

Tjeckien är ölälskarens paradis. Ett besök på bryggerier kan vara en utmärkt utgångspunkt, slutdestinationen eller ett stopp på en vandring längs en så kallad öl-turistled. I södra Böhmen kan du gå eller cykla längs sex ölleder med bryggerier såsom Budvar, Samson, Dudák och många mikrobryggerier.

Gillar du att vandra ska du stiga av redan i Děčín och upptäcka nationalparken böhmiske Schweiz.

 

Avgångar och biljettköp

Du reser med Snälltågets nattåg till Berlin och därifrån reser du vidare med tyska statsjärnvägens (DB) och tjeckiska statsjärnvägens (CD) tåg till Prag.

Kontakta Centralens Resebutik i Kalmar för bokning och biljetter. Du kan boka resor 6 månader framåt i tiden.

 

Tågtider 2024

Nattåget avgår från Stockholm C och stannar i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm, Eslöv, Lund, Malmö, Ørestad och Høje Taastrup innan det ankommer till Berlin Hbf morgonen därpå. I Berlin finns det tid att sträcka på benen innan du byter till tåget mot Prag.

Hemresan avgår från Prag på eftermiddagen. Du ankommer till Berlin Hbf på kvällen, där du hinner äta middag innan du byter till nattåget. Nattåget ankommer till Høje Taastrup, Ørestad, Malmö C, Lund C, Eslöv, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Södertälje och Stockholm C dagen därpå.

Tågtiderna nedan är exempel, avvikelser kan förekomma på grund av banarbeten. Se information om planerade trafikavvikelser för Snälltågets förbindelser under trafikinformation.

Exempel på tågtider till Prag

Stockholm–Prag
Observera att ändringar i tidtabellen förekommer på grund av banarbeten.
Stockholm C16.20
Södertälje Syd16.38
Norrköping C17.42
Linköping C18.08
Nässjö C19.06
Alvesta19.45
Hässleholm C20.25
Eslöv20.50
Lund C21.05
Malmö C22.25
København Ørestad22.55
Høje Taastrup23.21
Hamburg Hbf05.30
Berlin Hbf (ankomst inför tågbyte)07.46
Berlin Hbf (avgång efter tågbyte)09.16
Praha Hlavní Nadraží13.24

 

Exempel på tågtider från Prag

Prag–Stockholm
Observera att ändringar i tidtabellen förekommer på grund av banarbeten.
Praha Hlavní Nadraží14.28
Berlin Hbf (ankomst inför tågbyte)18.43
Berlin Hbf (avgång efter tågbyte)21.10
Hamburg Hbf23.59
Høje Taastrup06.38
København Ørestad07.00
Malmö C07.25
Lund C08.30
Eslöv08.43
Hässleholm C09.05
Alvesta09.45
Nässjö C10.25
Linköping C11.20
Norrköping C11.46
Södertälje Syd12.55
Stockholm C13.20

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

Att stiga på Snälltågets nattåg är ofta starten på din semester. Du kan välja mellan olika komfortnivåer, men reser ni tillsammans är bästa upplevelsen att köpa en Egen kupé. Under kvällen kan ni umgås, spela spel och göra ett besök i vår restaurangvagn "Krogen".

 

Sittplats – det mest prisvärda

Du får en sittplats i en salongsvagn

Bäddplats i delad kupé – för dig som reser själv 

Du delar kupé med andra resenärer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Bäddplats i delad kupé finns för er som ska resa på natten.

Egen kupé – för er som reser tillsammans

Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Egen kupé finns för er som ska resa på natten.

Toalett

Toalett finns i vagnens vestibul oavsett komfortnivå. 

Wi-Fi 

Det finns Wi-Fi, men tänk på att täckningen i Tyskland är begränsad. 

Eluttag / USB-uttag

Effekten är begränsad till att ladda en mobiltelefon eller dator. Reser du i prisnivå sittplats finns de eluttag under din stol och reser du i Egen kupé finns det ett USB-uttag vid fönstret.

Mat & dryck på resan

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Hamburg  och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjlighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Berlin, och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala kontant i SEK, EUR, med Visa och MasterCard eller med Swish om det finns mobiltäckning. 

På sträckan Berlin - Prag och omvänt finns det en restaurangvagn där du kan njuta av en god frukost, lunch eller middag.

Hemliga Prag – utforska stadens dolda kvarter

Upptäck promenader där du bekantar dig med undangömda platser där varje steg ger dig en ny och fascinerande inblick i Prag och dess invånare.

 

Vinohrady – det ljuva livet

Om du gillar saker som sätter guldkant på tillvaron är detta promenaden för dig. Vinohrady fick sitt namn från de vingårdar som kejsare Karl den IV beslöt att plantera under 1400-talet (en av dem kommer du att besöka). Färden tar dig längs med trädkantade gator, pittoreska parker med utsikt över staden och atmosfären påminner lite om Paris. Idag är detta kosmopolitiska distrikt inte bara känt för sina dyra hyror, utan också för sina förstklassiga restauranger, vinbarer och kaféer.

I Vinohrady vid torget Jiřího z Poděbrad ligger den mest populära matmarknaden i Prag. Här hittar du närproducerad och ekologisk mat från lokala bönder och producenter. Passa även på att slinka inom den närliggande restaurangen La Gastronomica intill TV-tornet för en frukost eller lunch. Vandringen kommer också att utforska en liten del av Vršovice med den trendiga gatan Krymská och även Žižkov. Dessa två populära distrikt är kända för sin eklektiska mix av pubar, barer och kulturklubbar.

 

Holešovice – från graffiti till industriell charm

Den här gångturen är perfekt för dig som förtrollas av gammal charm och den industriella eran. Vandringen tar dig genom ett av de mest spännande och föränderliga av Prags distrikt - Holešovice. Holešovice var tidigare centrum för industrier och några av dess karakteristiska fabrikskomplex från början av 1900-talet kvarstår.

Fabrikerna har idag moderniserats och renoverats och fått nytt liv som lägenheter, kontor och studios för unga artister, designers och arkitekter. Missa inte DOX Contemporary Art Center som fokuserar på konstprojekt med kritiska reflektioner kring samtiden. Ett tips är att besöka musikklubben Cross Club som är hela essensen av industriella Holešovice.

 

Karlín – trendigt, hippt och rått

I Karlín möter du det nya ansiktet av Prag. Distriktet drabbades hårt av översvämningarna som svepte in över Centraleuropa 2002. Idag har man återbyggt och förvandlat Karlín till en enklav av snygga kaféer, konceptbutiker och vinbarer. Fabrikerna har gjorts om till designhallar med förlag, gallerier och restauranger.

Den trendiga stämningen liknar Berlin. Vítkov Memorial erbjuder en fantastisk utsikt över hela Prag. Om du gillar stora portioner mat och god öl gör ett stopp på Pivovarský Klub som har flertalet öl från mikrobryggerier på tapp och ett flaskval som är tillräckligt stort för att göra en ölnörd glad. Om det är ett ställe du skall besöka så är det restaurang Eska som fått flera utmärkelser och som serverar kreativ böhmisk mat.