Prost München!

Man kan kalla det livsstil eller levnadskonst – i München vet man i alla fall hur man njuter av livet. Om det beror på den berömda vitblå himlen eller stadens skönhet är mindre viktigt. Münchenborna visar sig gärna från sin bästa sida överallt, på ölserveringarna, de stora boulevarderna eller på FC Bayerns stadion.

Information om 2021 års tidtabell kommer under oktober 2020, nedan visas tidtabellen för 2020.

Avgångar och biljettköp

Snälltåget erbjuder resor till München via Berlin. Du reser med Snälltågets nattåg Malmö–Berlin och därifrån reser du vidare med tyska järnvägens (DB) snabbtåg ICE direkt till München Hbf. Du köper hela resan online på Snälltåget.se och får biljetten som PDF i din e-post.

Avgångar från Sverige 13, 15, 17 juni, dagligen 21 juni–29 augusti, 24 september, 24, 29 oktober och 3 december.

Avgångar från Tyskland 14, 16, 18 juni samt dagligen 22 juni–30 augusti, 27 september, 28 oktober, 1 november och 6 december.

Nattåget avgår från Malmö tidig kväll, du kan njuta av en kvällsbuffé under färjeöverfarten med Stena Line Trelleborg–Sassnitz. När du spanat in Rügens vita klippor är det dags att bege sig till nattåget för en god natts sömn. Nästa morgon hinner du med en frukost på Berlin Hbf innan du åker vidare med det tyska snabbtåget ICE och kommer fram till München till lunch.

Hemresan går från München strax före 14 och du byter sedan på Berlin Hbf på kvällen innan du stiger på nattåget mot Malmö dit du ankommer nästa morgon.

Du kan även påbörja resan med Snälltågets anslutande tåg från och till Stockholm, Södertälje, Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta. Du kan även inkludera en anslutande resa Snälltågets anslutningsbussar från Jönköping och Växjö samt resor med SL och Skånetrafiken.

Aktuella tågtider och priser hittar du i webbokningen. Du bokar online här på Snälltåget.se

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget Malmö - Berlin krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas vid incheckningen i Malmö och ombord på tåget från Berlin. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen i Sassnitz gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

När du reser med nattåget till Berlin reser du i kupé, med plats för sex personer med tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Vi har två olika komfortnivåer:

Bäddplats i delad kupé

Du delar kupé med andra personer som kan ha andra på- och avstigningsorter än du själv. Du bäddar själv med bäddlinne som finns i kupén. 

Egen kupé

Du har en egen kupé för dig och ditt sällskap på 1-6 personer. Du bäddar själv med bäddlinne finns i kupén. 

Wi-Fi 

Täckningen är tyvärr bristfällig i Tyskland, så vi har valt bort Wi-Fi på nattåget till Berlin. På färjeöverfarten Trelleborg - Sassnitz finns ett begränsat Wi-Fi på de övre däcken.

Eluttag / USB-laddare

I varje kupé finns två eluttag eller uttag för att ladda utrustning med USB-kontakt.

Stena Line buffé eller Lönnkrogen?

På färjeöverfarten i riktningen mot Berlin kan du förboka buffé. 

Under resan kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter och i samband med på och avväxling av färjan håller lönnkrogen stängt.

Du kan betala med svenska kronor, euro eller med swish om det finns mobiltäckning. Vi tar inte emot kortbetalning på grund av begränsad mobiltäckning.

Vår restaurangvagn krogen medföljer inte på resorna till Berlin.

Säkerhet ombord på tåg och under färjeöverfarten

Du kan under hela färjeöverfarten gå mellan tåget och färjans övre däck.

Tåget är under hela färjeöverfarten bemannat med Snälltågets personal och på tågdäck finns även Stena Lines däckspersonal för din säkerhet vid behov av en eventuell evakuering av tåget.

Tågets vagnar är utrustade med brandlarm i varje kupé och det finns två brandsläckare i varje vagn. Tågfärjedäcket har sprinklersystem och brandsläckare. Brandlarmen funktionskontrolleras löpande.

Var observant på säkerhetsinformationen som finns i vagnarnas vestibuler och vid uppgångarna till färjan.

Går färjans generalalarm – sju korta signaler följt av en lång ton ska du omedelbart bege dig till samlingsstationerna på övre däck.

Att resa med interrailkort på nattåget Malmö - Berlin

Interrail Global gäller även för en utresa och en hemresa i Sverige. Vid resa med alla Snälltågets avgångar krävs en platsreservation. Om du har ett Interrail Global, kan du köpa en platsreservation på nattåget till eller från Berlin genom att ange kampanjkoden INTERRAIL på Snälltåget.se. Priset är 399 kr för bäddplats i delad kupé, 2299 kr för egen kupé.

På nattåg gäller speciella regler för resa med flexipass. Du ska fylla det datum du påbörjar resan med nattåget och då är ditt interrailkort giltigt tills du stiger av nattåget nästa morgon.

Observera att kampanjkoden INTERRAIL endast gäller om du har ett giltigt Interrail-kort. Har du inget Interrail-kort vid biljettviseringen, så är biljetten ogiltig.

Tips på aktiviteter i München

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén (även bilden ovan).

Augustiner-Keller biergarten

Biergartenkulturen är en mycket god anledning att besöka München. Den uppstod här för drygt 200 år sedan och konceptet är lika enkelt som avkopplande. Hämta en enliterssejdel öl och lite mat. Slå dig sedan ner under lummig grönska och njut av folklivet. I en biergarten samlas Münchenborna, gamla såväl som unga. Praktiskt nog ligger en av de bästa trädgårdarna nära centralstationen och är en oas av skuggande träd. Är det svalt har man också ölhallar inomhus.

Augustiner-Keller, Arnulfstraße 52

Avstånd: 11 minuters promenad från centralstationen

 

Surfarvågen Eisbachwelle

I en av kanalerna som flyter genom den stora parken Englischer Garten har det av en slump uppstått en stående våg – Eisbachwelle. Här samlas surfarna för att turas om att rida på vågen medan vi andra kan njuta av underhållningen från bron eller kanalkanten. Är du själv en fena på att surfa går det bra att hoppa i, men kolla först med de lokala om hur man bäst tar sig i och ur.

Eisbachwelle, Prinzregentenstrasse, precis vid sidan om Haus der Kunst, www.eisbachwelle.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

 

Konst och design på Pinakothek der Moderne

Det finns flera riktigt bra konstmuseer i München, de flesta samlade på gångavstånd från varandra. Pinakothek der Moderne har en intressant blandning av modern konst och design. Har du lite mer tid ligger Alte Pinakothek, Neue Pinakothek och Museum Brandhorst precis intill.

Pinakothek der Moderne, Barer Strasse 40, pinakothek.de

Avstånd: 10 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Odeonsplatz från centralstationen

 

Hotel Stadt Rosenheim

Nyrenoverade och vackra designhotellet Stadt Rosenheim ligger enstaka meter från både tunnelbanenedgång och järnvägsstation (Ostbahnhof) men också med gångavstånd till de roliga gatorna i området Haidhausen.

Hotel Stadt Rosenheim, Orleansplatz 6A, hotel-stadt-rosenheim.de

Avstånd: 9 minuter med tunnelbana U5 till Ostbahnhof från centralstationen

 

Deutsches Museum

Var tror du världens största teknikmuseum ligger? I Tyskland så klart! Närmare bestämt i München.Med över 100 000 föremål från teknikens och vetenskapens värld finns här mycket roligt för både stora och små. Eller vad sägs om första flygplanet i världen med motor, byggt av bröderna Wrights, den första datorn i världen som styrdes av program, en ubåt eller Diesels första motor? Dessutom massor med flygplan, bilar, rymdföremål, båtar och mycket mycket mer.

 

Deutsches Museum, Museumsinsel 1, deutsches-museum.de

Avstånd: 27 minuters promenad från centralstationen eller 13 minuter med spårvagn 17 eller 19

 

Om du har tre timmar eller mer

Haidhausen var en gång i tiden en egen by men växte så småningom ihop med storstaden. Idag är det en vacker stadsdel med många tjusiga stenhus, butiker och massor med små kaféer, barer och restauranger. Ett perfekt område att ströva runt i och upptäcka efter hand. Ät gott på gulliga Preysinggarten, njut av italienskt på Lollo Rosso och Mezzanotte eller traditionellt bayerskt på biergarten Hofbräuhaus vid Wienerplatz. Avsluta med en cocktail på pyttelilla Barrom eller glassiga Negroni.

 

Adress: Wörthstrasse, Sedanstrasse, Steinstrasse och Wienerplatz

Avstånd: 6 minuter med tunnelbana U4 eller U5 till Max-Weber-Platz från centralstationen

Tillsammans - vår nya biljett!

Biljetten för familjer eller sällskap som kan och vill resa tillsammans på vår linje Malmö - Stockholm.  Ange rabattkoden TILLSAMMANS i webbokningen så får medföljande vuxen, ungdom och senior 50% rabatt på vuxenpriset. Ni får då platser intill varandra, men det finns samtidigt möjlighet att hålla avstånd till andra resesällskap.

Bokningen Malmö - Stockholm är öppen t o m 2021-01-10.