Guten Morgen Berlin!

Ta tåget till en av Europas mest spännande och levande huvudstäder! Berlin är metropolen som har något att erbjuda för alla. Här finns allt från kvarlevor av det forna öst-Berlin till ett av Europas mest intressanta konst- och kulturliv och ett outtröttligt nattliv. 


Avgångar, biljetter och priser

Snälltåget planerar följande avgångar under 2021

Avgångar från Sverige onsdagar och lördagar 27 mars - 29 september samt alla dagar 11 juni - 5 september.

Avgångar från Tyskland onsdagar och lördagar 31 mars - 2 oktober samt alla dagar 11 juni - 5 september.

Utöver detta planeras avgångar vid höstlovet och till julmarknader.

Preliminära tågtider för 2021:

Nattåget avgår från Stockholm C 16.20, Södertälje Syd 16.39, Norrköping C17.45, Linköping C 18.11, Nässjö C 19.10, Alvesta 19.51, Hässleholm C 20.31, Eslöv 20.55, Lund C 21.05, Malmö C 21.55, Høje Taastrup (Köpenhamnsområdet) 22.45 och ankommer Berlin Hbf morgonen därpå 08.52. På söndagsmorgonen kommer ankomsten att bli ca 2-3 timmar senare på grund av underhållsarbeten på bron över Kielkanalen.

Från Berlin avgår tåget 19.02 och ankommer Höje Taastrup (köpenhamnsområdet) 06.40, Malmö C 07.30, Lund C 09.32, Eslöv 09.44, Hässleholm C 10.07, Alvesta 10.50, Nässjö C 11.30, Linköping C 12.26, Norrköping C 12.52, Södertälje Syd 14.01 och Stockholm C 14.25.

Du kan även inkludera en anslutande resa Snälltågets anslutningsbussar från Jönköping och Växjö samt resor med SL och Skånetrafiken.

Priser kommer du att hitta i vår onlinebokning som beräknas öppna under oktober 2020.


En grön resa till Berlin

Snälltåget köper in förnyelsebar el (vattenkraft, solkraft, vindkraft) för minska miljöpåverkan. Vi använder moderna lok som är energieffektiva och dessutom återmatar energi när vi bromsar. När fler reser tillsammans i ett och samma tåg blir klimatavtrycket mindre.

Pass krävs för att resa med nattåget

För att resa med nattåget krävs att alla resenärer har giltigt

  • Pass med MRZ-kod
  • Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.

ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.

Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.

Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Att resa med nattåg

När du reser med nattåget till Berlin reser du i Egen kupé, med plats för sex personer med tre bäddar på vardera sidan av kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Kudde, örngott, lakan och täcke finns i kupén. 

Wi-Fi 

Vi undersöker just nu möjligheterna till att erbjuda ett begränsat Wi-Fi ombord. 

Eluttag / USB-laddare

I varje kupé finns två eluttag eller uttag för att ladda utrustning med USB-kontakt.

Något gott att äta på resan?

På sträckan Stockholm - Malmö och omvänt finns det möjighet att njuta av något gott i vår restaurangvagn "Krogen",

På sträckan Malmö - Berlin och omvänt kan du besöka "Lönnkrogen" som finns i tågpersonalens kupé. Där har vi försäljning av kaffe, vatten, läsk, vin, öl och godis. Här hämtar du även din förbeställda frukostpåse. När tågpersonalen kontrollerar biljetter håller lönnkrogen stängt.

I Lönnkrogen kan du du betala med svenska och danska kronor, euro eller med swish om det finns mobiltäckning. Vi tar inte emot kortbetalning på grund av begränsad mobiltäckning.

 

Att resa med interrailkort

När du har köpt ett Interrail Global Pass, måste du köpa en platsreservation för att resa med nattåget. Det gör du genom att ange rabattkoden INTERRAIL på Snälltåget.se. Priset är 199 kr för sittplats, 399 kr för Vilstol och 2.299 kr för egen kupé (för 1-6 personer). 

På nattåg gäller speciella regler för resa med kort som har ett visst antal resdagar under en viss giltighetsperiod (även kallat flexipass). Du ska fylla det datum du påbörjar resan med nattåget och då är ditt interrailkort giltigt tills du stiger av nattåget nästa dag.

Oavsett vilken typ av kort du har måste hela resan ske inom kortets giltighetstid.

Interrail One Country gäller bara för lokal resa i det landet det är giltigt och gäller inte över någon nationsgräns.

Observera att kampanjkoden INTERRAIL endast gäller om du har ett giltigt Interrail-kort. Har du inget Interrail-kort vid biljettviseringen är biljetten ogiltig.

Läs mer och köp ditt interrailkort genom Snälltåget.

Tips på aktiviteter i Berlin!

Av Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén

Vi vill också tipsa om författarnas reseguide till Historiska Berlin – se mer och köp på Adlibris

För att resa runt i Berlin - använd lokaltrafiken och köp dygns eller flerdygnskort - bvg.de

 

Capital Beach utanför Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof är en modern historia med fem våningar i glas, stål och betong. Men du kan lätt fly stök och buller genom att gå ut söderut och korsAv Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wraména gångbron över floden Spree. Här ligger baren Capital Beach med strandstolar i solen längs floden – perfekt för en avkopplande stund mellan tågen!

Capital Beach. Ludwig-Erhard-Ufer 

Avstånd: 7 minuters promenad från stationen

 

Konsthallen Hamburger Bahnhof

Om du istället går ut norrut från Hauptbahnhof och promenerar sju minuter österut når du den före detta järnvägsstationen Hamburger Bahnhof som idag är ett ljust och luftigt museum för modern konst. Utställningarna skiftar, så man kan med fördel komma hit ofta.

Hamburger Bahnhof, Invalidenstrasse 50–51

Avstånd: 7 minuters promenad från Hauptbahnhof

 

Dinosaurier på Museum für Naturkunde

Om modern konst inte står överst på önskelistan ligger ett annat fint museum inte långt bort. På Berlins naturhistoriska museum finns världens största monterade dinosaurieskelett! Det har sällskap av flera mindre varianter i en fin hall. I andra delar finns uppstoppade djur (något de vunnit internationella priser för) och ett helt rum fullt med glasburkar med hajar, rockor och fiskar i.

Museum für Naturkunde Invalidenstrasse 43

Avstånd: 12 minuters promenad från Hauptbahnhof

 

Tekniska museet med tågavdelning

När vi ändå är inne på museer så kan teknikmuseet vara intressant. Förutom allt det vanliga i form av båtar, flygplan och rymdfarkoster finns här också en stor tågavdelning, inrymd i de gamla lokstallarna till Anhalter Bahnhof, en gång Berlins största tågstation innan den bombades under andra världskriget.

Deutsches Technikmuseum Trebbiner Strasse 9

Avstånd: 20 minuter med buss M21 eller S-bahn S7 och S26 från Hauptbahnhof

 

Berlinmuren vid Bernauer Strasse

Ska du bara titta på Berlinmuren vid en plats är det till Bernauer Strasse du ska åka. Längs drygt en kilometer av murens gamla sträckning finns en rad informationstavlor, bilder och berättelser. Här är också flykttunnlar utmärkta i marken. Börja där Oderberger strasse och Schwedter strasse möter Bernauer strasse och följ sedan gångstigen västerut ett snäpp in på södra sidan. Vid museet Gedenkstätte Berliner Mauer finns en komplett del av Berlinmuren bevarad med vakttorn, dödszon och allt. Den 9 november 2019 firar man för övrigt  att det är 30 år sedan Berlinmuren föll, ett firande som pågår i olika former hela året. Vi har också skrivit en guidebok till platser och dramatiska händelser i Berlin kopplade till andra världskriget och kalla kriget. Den kommer i oktober 2019 och heter Historiska Berlin.

Bernauer Strasse och Gedenkstätte Berliner Mauer, Bernauer Strasse 50 till och med 115 ungefär

Avstånd: 13 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

 

Pratergarten biergarten

Från Bernauer Strasse är det inte så långt till Pratergarten, Berlins äldsta biergarten som fortfarande är öppen. Hämta en sejdel skummande öl och en korv i bodarna och slå dig sedan ner vid långborden under skuggande träd. Gemytligt och festligt! (Man kan sitta inne med och äta från meny).

Pratergarten Kastanienallee 7-9

Avstånd: 20 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

 

Currywurst på Konnopke’s Imbiss

Ett annat mycket berlinskt sätt att mätta magen är att klämma en currywurst hos Konnopke’s – stans äldsta och mest ansedda currwurst-korvkiosk som har langat korv sedan 1930. Currywurst är lika mycket Berlin som falafel är i Malmö och röd pölse i Köpenhamn – en stekt eller friterad korv som hackas och sedan dränks i en speciell currytomatsås. Mycket godare än det låter och ser ut! De har öl med och lite annat på menyn. Beställ i kiosken och sätt dig vid en av bänkarna ute eller inne i väderskyddet. Allt under de järnvalven till tunnelbanelinjen U2 (som här går ovan mark).

Konnopke’s Imbiss Schönhauser Allee 44B

Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

 

Burleskbaren Zum Starken August

“Hos starke August” är en förtjusande bar inredd med röd sammet och karusellhästar som bjuder på en känsla av syndiga Berlin i lättversion. På fredagar och lördagar har de burleskframträdanden med frivillig entréavgift. Men du kan dricka hantverksöl och drinkar till vänliga priser varje dag (de har en del tokiga aktiviteter i veckan också, kolla webbsidan).

Berlin har hundratals riktigt roliga barer. I boken 55 bästa barerna i Berlin har vi samlat några av våra favoriter.

Zum Starken August Schönhauser Allee 56 

Avstånd: 28 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

 

Hotel Oderberger Stadtbad

Vi gillar stadsdelen Prenzlauer Berg i gamla Östberlin, allra helst ruint Helmholtzplatz, Kollwitzplatz och Kulturbrauerei. Här finns dock inte många bra hotell. Relativt nyöppnade Hotel Oderberger Stadtbad är dock roligt, ett gammalt badhus från förra sekelskiftet som omsorgsfullt renoverats. Bassängen är kvar!

Hotel Oderberger Stadtbad Oderberger Strasse 57 

Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

 

Vietnam Village Restaurant

Nästan mittemot hotellet ligger en bra och mycket prisvärd vietnamesisk reastaurang. I Berlin är det lika vanligt med vietnamesisk mat som det i Sverige har blivit med thai. Under kommunisttiden kom det hit vietnamesiska arbetare till fabriken (de östtyska flydde ju västerut till friheten så fort de fick chansen). En del stannade och öppnade restauranger till glädje för oss alla.

Vietnam Village Restaurant Oderberger Strasse 7 

Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Tillsammans - vår nya biljett!

Biljetten för familjer eller sällskap som kan och vill resa tillsammans på vår linje Malmö - Stockholm.  Ange rabattkoden TILLSAMMANS i webbokningen så får medföljande vuxen, ungdom och senior 50% rabatt på vuxenpriset. Ni får då platser intill varandra, men det finns samtidigt möjlighet att hålla avstånd till andra resesällskap.

Bokningen Malmö - Stockholm är öppen t o m 2021-01-10.